Alegeri parlamentare in Canada: Liberalii castiga de maniera zdrobitoare, Justin Trudeau revine in resedinta premierului, unde si-a petrecut copilaria

Partidul liberal al lui Justin Trudeau, care va forma viitorul guvern canadian, a castigat de o maniera zdrobitoare alegerile parlamentare de luni, punand capat astfel unui deceniu de putere conservatoare, scrie AFP.

„Voi fi premierul tuturor canadienilor”, a spus, in cursul noptii, Justin Trudeau, surazator in fata unei multimi de militanti exuberanti.

Amploarea victoriei permite liberalilor sa dispuna de o larga majoritate, cu 184 de fotolii (rezultate nedefinitive) din cele 338 ale Camerei Comunelor din Ottawa.

Pentru conservatori, infrangerea este in primul rand a sefului lor, Stephen Harper, reales la Calgary dar demisionar de la conducerea partidului.

Mentinandu-si bastioanele din vest, conservatorii au obtinut 99 de fotolii, a doua forta politica, in fata social-democratilor din NPD (44 de fotolii).

rts50ph-1-2048x1152-20151020-144030-734


Canadienii s-au prezentat in numar mai mare la scrutinul din acest an, fata de cel de acum patru ani, semn al unei vointe de schimbare la nivelul societatii (68% fata de 61%).

Justin Trudeau revine astfel in resedinta premierului din Ottawa, unde si-a petrecut copilaria cand tatal sau Pierre Elliott Trudeau era prim ministru.

Justin Trudeau si-a facut campanie menajand clasa medie, cu promisiuni de reducere de impozite, si de taxare a celor mai bogati canadieni.

Pe fondul recesiunii din primele sase luni ale anului, generata de caderea preturilor petrolului, Justin Trudeau a promis, cu pretul a trei ani de deficit

http://www.hotnews.ro/stiri-international-20516381-alegeri-parlamentare-canada-liberalii-castiga-maniera-zdrobitoare-justin-trudeau-revine-resedinta-premierului-unde-petrecut-copilaria.htm

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.